Middelalder-Oslo

Pådriverarbeid

Gavlmaleriet på Oslo gate 1A ble avduket 22. mai med rundt 60 personer til stede.

Gavlmaleriet ferdigGavlmaleriet  viser  hvordan Nordre strete kan ha sett ut i middelalderen rundt år 1300 om man  kom inn til byen Oslo fra nord. Originalen til maleriet er tegnet av Karl-Fredrik Keller i 1992 i samarbeid med arkeologen Erik Schia. 

Nordre strete gikk forbi skomakerbodene, som ses til venstre, før man kom inn til Bispeborgen (det store hvite bygget til høyre) og Hallvardskatedralen (bakerst til venstre). 

Gavlmaleriet er utført av den dyktige maleren Leandro Cassiano fra malermester Kaasa AS.

Leiegården Oslo gate 1A er fra 1870 og ble bygget for å huse ansatte tilknyttet jernbanen. Den eies og leies nå ut av Bane Nor Eiendom. Vi er glade for samarbeidet om dette prosjektet!

Foto: Nina Rigault.

Gavlmaleriet kan du se når du går inn i Oslo gate fra Schweigaards gate, eller sitter på buss nr. 34 eller 70. Vi håper at maleriet får være i fred og ikke blir ødelagt av graffiti og tagging, men blir bevart til glede for de som er og bor på stedet. Beboerne i Gamlebyen kan være stolte av byområdet sitt, og Oslos over 1000 år gamle historie.

Gavlmaleriet skaperneNoen av dem som gjorde det:

Fra venstre: 

Karl-Fredrik Keller, som har tegnet originalbildet, Leandro Cassiano hos Malermester Kaasa, som har utført selve malearbeidet i 2023 og 2024, Petter B. Molaug fra byggekomiteen, og til høyre Terje Kaasa - leder for firma Malermester Kaasa AS.

Foto Nina Rigault.

Foreningen Middelalder-Oslo har 04.06.2024 sendt brev til Plan- og bygningsetaten i Oslo med kommentarer til noen av de planområdene for Middelalderparken hvor foreningen har spesielle interesser. Les brevet her.

3D-produksjonselskapet Tidvis er i gang med et nytt prosjekt - Oslo 1324. Foreningen Middelalder-Oslo har avgitt en støtteerklæring  til prosjektet for å bidra til midler til gjennomføringen. Middelalder-Oslo mener at fremstilling av middelalderbyen i 3D er en meget god formidlingsmåte for å nå et publikum som kan være interessert i byens historie eller som burde være det. Det er også en fleksibel formidlingsmåte fordi ikke alt må gjøres ferdig samtidig, og fordi det er mulig å endre på deler i ettertid dersom det viser seg at noe er feil. Vi synes målsetningen om å gjenskape gateløp og bygninger ned Bispeallmenningen til havnen og ned Vestre strete til kongeborgen er god, og også muligheten til at man skal kunne gå inn i noen av bygningene. Også at rekonstruksjoner blir gjort interaktive og at det blir gitt supplerende informasjon i form av infotagger, mener vi er et godt og viktig grep.

LES VÅR STØTTE-ERKLÆRING HER

I en pressemelding tirsdag 2. februar 2021 kan vi lese at Trine Skei Grande nå er tilbake i middelalderens Oslo

TrineSkeiGrandeTrine Skei Grande ble våren 2020 utpekt til styreleder for den nye stiftelsen Oslo Middelalderby. Men fordi det var for kort tid siden hun gikk av som kulturminister til at hun kunne ta vervet, måtte hun gå i «politisk karantene».
Nå er karantenetiden over, og hun tilbake for å lede styrets arbeid med å samle inn midler til å bygge opp deler av middelalderbyen i Oslo. Det første prosjektet er å få gjenoppbygget et fullverdig bygårdstun fra 1300-tallet.

Aktivitet, rekreasjon og opplevelse
På stiftelsens nettside ww.oslomiddelalderby.no sier Trine Skei Grande følgende om hvorfor hun er med i dette arbeidet: «Historiekunnskap er i dag viktigere enn noen gang, den kan ruste oss for framtida. En levende Oslo middelalderby kan bli et sted for aktivitet, rekreasjon, opplevelse og innlevelse, et sted der historieriktige aktiviteter vil kunne gi hver av oss en god og ekte 'middelalderfølelse'.»

Nå eller aldri
Stiftelsen Oslo Middelalderby ble opprettet sist vår etter initiativ fra foreningen Middelalder-Oslo. Hensikten er å utnytte mulighetene for gjenoppbygging av helhet og sammenheng i  middelalderbyen Oslo når tunneltaket over Follobanetunnelen blir ferdig om to år.
Planene er klare for hvordan vi alle da kan få et mer levende inntrykk av Oslos første bysamfunn. Men midlene mangler, det er nå eller aldri!

StiftelsenStyrelederTrineSkeiGrandeEtter initiativ fra foreningen Middelalder-Oslo, er stiftelsen Oslo Middelalderby
opprettet med Trine Skei Grande som styreleder. Før hun ble kulturminister, var
hun bl.a. med i Middelalder-Oslos styre.

StiftelsensLogo

 

 

 

Du er her: Hjem Innhold Hva vi vil Pådriverarbeid