Middelalder-Oslo

Aktiviteter

middelalderens kjokkenOnsdag 27/9 kl.19.00 inviterer vi til åpent møte i Halvardsalen, Gamlebyen skole.
Marianne Vedeler, professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum presenterer sin nye bok: Middelalderens kjøkken. Oppskrifter og historiene bak dem.
Dette er en kokebok med rundt 70 oppskrifter på mat man spiste i middelalderen og om drikke, gjort forståelig for dagens mennesker. Den er basert på skriftlige kilder og forskning og analyser av arkeologiske funn, ikke minst fra middelalderens Oslo. Boken er tematisk inndelt i kapitler om brød, kjøtt, melkeprodukter, fisk, urter og krydder, frukt og grønt, øl og vin.
Middelalderens kjøkken er også en historie om hva folk spiste i en tid da kyr og geiter gikk på egne bein til torget i byen og båter seilte inn med eksotiske varer fra fjerne himmelstrøk. En tid da biskopen klaget på vinprisene og det var forbudt å drikke melk på fredag før Sankthans.

Møtet er gratis og åpent for alle. Det vil være anledning til å kjøpe boken av forfatteren, men dessverre ingen smaksprøver!

Pga. coronarestriksjonene og begrensninger av antall personer på arrangementene har vi begrenset uken til tre arrangementer, tirsdag, onsdag og torsdag. Det vil bli notert navn og kontaktinformasjon for alle fremmøtte. For ikke-medlemmer må vi be om slik informasjon, for medlemmer sjekker vi om vi har kontaktinformasjon i medlemsregisteret og haker av.
Foredragene og byvandringen starter alle dager kl. 19.00, tirsdag og torsdag i Hallvards-salen på Gamlebyen skole, Egedes gate 3, byvandringen i Ladegårdshagen, Oslo gate 13. Programmet for hver av dagene ses nedenfor. Gratis adgang.

Livet i Oslo etter bylova av 1276.sunde2 1

Foredrag på Gamlebyen skole av Jørn Øyrehagen Sunde, jurist og rettshistorikar.

Magnus Lagabøter gav i 1274 Landslova, som den tredje riksdekkjande landslova i Europa. I 1276 gav han ei bylov, som vart nytta i alle dei store norske byane. Her fanst det detaljerte brannforskrifter, reglar om byggje-løyve og vegbreidde, om handel med vin og kvernsteinar, om teneste¬folk som fekk så låg løn at dei svalt og leigebuarar som reiste utan å betala for seg, og det fanst ei plikt til å vegleia heller enn å villeia fulle folk. Sunde vil i sitt føredrag bruka Bylova av 1276 til å teikna eit bilete av korleis dagleglivet i Oslo kan ha vore på slutten av 1200-talet.

 

Før foredraget blir det overrekkelse av Gangvaktprisen, der Ole Kristian Høisæther, leder av Oslo Byes Vel og forfatter av boken om St. Hallvard,  tildeles prisen for sin innsats for Oslos historie.

Medisinplanter i middelalderbyen

Plante M uka 2020Byvandring med start i Ladegårdshagen, Oslo gate 13 med forskere i forskningsprosjektet Mennesker og planter.

Prosjektet handler om menneskers kunnskap om og bruk av planter i Norden, fra vikingtid til vår tid. Denne kvelden går vi på jakt etter planter som har vokst i området – fra Ruinparken og ned til Mariakirken og kongsgården – helt siden middelalderen. Vi blir fortalt om spor av planter som er funnet under arkeologiske utgravninger og hvordan disse plantene ble brukt i medisinsk praksis i datiden og hvordan middelalderens kunnskap passer med nåtidens kunnskap om plantene. Du kan høre om hvordan folk ruset seg, hvilke planter som beskyttet mot sykdommer og hvilke nyttevekster de brukte.

Førsteamanuensis Karoline Kjesrud ved Kulturhistorisk museum og førstelektor Anneleen Kool ved Naturhistorisk museum, vitenskapelige assistenter Therese Foldvik, June Dahl og Luka N. Olsen, ved Kulturhistorisk museum er vandreguider.

Matkultur i middelalderbyene

ForKokepotteredrag på Gamlebyen skole av professor Marianne Vedeler fra Kulturhistorisk museum. 

Med utgangspunkt i arkeologisk materiale tar et internasjonalt forskningsprosjekt med Vedeler som leder sikte på å identifisere lokal urban matkultur i Oslo sammenlignet med matkultur i andre land og utenfor byene i Norge. Dette er et prosjekt som med moderne forskningsmetoder bringer oss nærmere middelaldermenneskene. Se også prosjektets blogg www.khm.uio.no/blogg/mat. Vedeler gir oss «smakebiter» i foredraget.

Du er her: Hjem Aktiviteter