Middelalder-Oslo

Våre arrangementer

25.8-31.8: Middelalderuka 2014

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/H%C3%A5kon_Magnusson.JPG/238px-H%C3%A5kon_Magnusson.JPGMandag 25. august -fredag 29. august arrangerte Middelalder-Oslo den årvisse MIDDELALDERUKA. Lørdag 30. og søndag 31.august feiret vi at det er 700 år siden Oslo ble landets hovedstad! 

Foreningen Middelalder-Oslo har viet siste uka i august hvert år til å sette fokus på middelalderen, først og fremst i tilknytning til Oslos historie.  I år markertervi at det den 31. august er 700 år siden kong Håkon V utnevnte prosten i Mariakirken til "Rikets kansler til evig tid" - med andre ord - Oslo ble et administrativt senter for hele landet. Tema for årets Middelalderuke er "Oslo på Håkon V's tid". Les programmet her.

PROGRAM

Foredragene holdes i Oslo Ladegård hver kveld kl 19.00.

Mandag 25.08. Historiker Bjørn Bandlien: Prost Åke, Mariakirken og Midtøsten: norsk utenrikspolitikk på Håkon Magnussons tid.
Prost Åke var en av Håkon 5s mest betrodde menn. Hans død i 1314 bidro til at kong Håkon knyttet kanslerembetet til stillingen som prost i Mariakirken. Han ble også brukt som kong Håkons sendebud i Europa. Ved pavens kurie ble han dratt inn i korstogsplaner og prosessen mot tempelridderne, han hadde samtaler med mongoler og fikk armenere til å besøke Norge.

Tirsdag 26.08. Kunsthistoriker Randi Horgen: Håkon Magnussons Mariakirke.
Mariakirken ble utvidet kraftig på 1290-tallet da Håkon var hertug. Det kom til et stort, korsformet kor og høye tårn i vest, begge bygd i tegl. Forbildene finner vi i utlandet og Håkon hadde store planer for kirken alt fra begynnelsen, som kongelig kapell og som gravkirke for kongeslekten.

Onsdag 27.08. Arkeolog Marianne Vedeler: Klær og mote på Håkon 5s tid.
Vi kjenner til klesmoter fra mange billedfremstillinger fra sent 1200-tall og 1300-tallet, men det er også gjort draktfunn og funn som viser tekstilteknikkene som var i bruk. Det var store forskjeller på fattig og rik. De som hadde råd, fulgte draktmoten i Europa.

Torsdag 28.08. Tom Andersen: Håkon Magnussons borg på Akersneset.
Akershus ble påbegynt mens Håkon var hertug. I motsetning til kongeborgen i middelalderbyen var den nye borgen et moderne og kraftig forsvarsverk. Tom Andersen er formidlingsansvarlig ved besøkssenteret på Akershus og leder for Kongshirden av 1308 Akershus.

Fredag 29.08. Arkeolog Petter B. Molaug: Norges kansler til evig tid. Oslo som hovedstad 1314.

Det var ingen offisiell hovedstad i landet i middelalderen, men hvor var setet for de viktigste riksfunksjonene i 1314? Hva vet vi om Oslo på Håkon 5s tid? Og er det noen forbindelse mellom 1314 og 1814?

Følgende arrangementer inngikk også i feiringen av hovedstadsjubileet:

Fredag 29. august kl 14.00 Harald Hardrådes plass: Markering av nyrestaurering av Harald Hardråde-monumentet ved Kulturetaten. Historisk innslag ved kulturhistoriker Terje Nordby og musikk ved middelaldermusiker Sverre Jensen.

Lørdag 30.08  kl 10.00-15.00. Fagdag i Ladegården med foredrag og diskusjoner om Oslo som hovedstad i middelalderen. Arr. Kulturetaten i Oslo. Se også http://www.oslo.kommune.no/hovedstadsjubileet/

Lørdag 30.08 kl 14.00 Oslo Torg: Avduking ved Byråd Hallstein Bjercke av Karl Fredrik Kellers fremstilling av Oslo torg i middelalderen som veggmaleri på gavlen til Oslo gate 15. Kulturetaten og Oslo Rotary Klubb.

Søndag 31.08 kl 12.00 - 18.00. Familiedag i Ladegårdshagen, Oslo torg og Minneparken med Hallvardskatedralen. Boder, vandringer, gudstjeneste. Arr. Kulturetaten i Oslo

Søndag 31.08 kl 14.00: Guidet vandring med arkeolog Petter B. Molaug langs Vestre strete til Kongeborgen og Mariakirken på Sørenga.

Søndag 31.08 kl 15.00: Markering av 700-årsdagen for Oslo som Norges hovedstad i Mariakirkeruinen. Her møter vi kong Håkon 5 og prosten i Mariakirken - rikets nye kansler. Wolfgang Plagges verk Liber Sequentarium, Op. 114 for sopran og trompet fremføres.  Utdeling av Middelalder-Oslos hederspris Årets gangvakt ved foreningens leder Odd Einar Dørum.

Søndag 31.08 kl 21.00 i Ladegårdens middelalderhall: HJERTEKRØNIKEN -  — krøniken om kong Håkon, dronning Eufemia, prinsesse Ingebjørg og hertug Erik.

Hjertekrøniken er en musikalsk fremstilling av tekster med tilknytning til høymiddelalderens Oslo. Sentralt står Erikskrøniken som er skrevet onkring 1320 i kretsen rundt prinsesse Ingebjørg fra Oslo, og som gir fargerike skildringer av miljøet rundt kong Håkon og dronning Eufemia. I tillegg utnyttes middelalderdiplomer, middelalderballader og gamle sagn i frodig blanding. Hjertekrøniken føres i 2014-versjonen fram til 31. august 1314, da kong Håkon 5. Magnusson gjorde Oslo til hovedstad i Norge. I pausen var det lettere servering i middelalderstil.

Medvirkende: Øyonn Groven Myhren (sang og lyrer), Anne Hytta (fidle), Poul Høxbroe (blåse- og perkusjonsinstrumenter), Tomas Nilsson (hakkebrett og perkusjonsinstrumenter), og et kor av medlemmer fra foreningen Middelalder-Oslo.

Hjertekrøniken 2014 er et samarbeidsprosjekt mellom foreningen Middelalder-Oslo og Øyonn Groven Myhren. Komposisjonen er skapt av Øyonn med midler fra Norsk kulturråd, Komponistenes vederlagsfond og Tono. Framføringa er støttet av Kulturetaten, Oslo kommune. Professor Arne Torp (UiO) har vært veileder for uttalen av den norrøne teksten av 31. august 1314.

Kulturetaten i Oslo har hatt hovedansvaret for jubileet og samarbeider med Middelalder-Oslo og andre aktører. Se http://www.oslo.kommune.no/hovedstadsjubileet/ .