Gjennomførte arrangementer
Oslo middelalderfestival arrangeres i pinsehelgen 26-29.mai på Akershus festning.
Stort program for voksne og barn, med salgsboder, håndverk, riddere, kampdemonstrasjoner, middelaldermusikk, gjøglere, prinsesseskole, ridderskole, arkeologi for barn, foredrag (søndag), omvisninger i middelalderborgen, salg av mat og drikke og mye mer!
Kjøp gjerne billetter på nett på forhånd.
Fredag 26.mai kl.17 er det åpningsgilde med middag. Egen billett.
Lørdag 27. mai og søndag 28. mai kl 12- 18. Mandag 29. mai kl 12-17.
Middelalder-Oslo stiller med egen bod der det er informasjon, salg av bøker, kort og plakater (VIPPS) og hvor du kan melde deg inn i foreningen. Du finner oss ved hovedinngangen ved festningsplassen.
Lørdag 15. april kl.13 inviterer Middelalder-Oslo til middelaldermusikk for hele familien
Vi er så heldige å få være sammen med to av landets ledende utøvere innen middelalder-musikk, Sverre Jensen og Gro Siri Ognøy Johansen.
Sverre Jensen er musiker og instrumentbygger. Han har en unik kompetanse og kunnskap om historiske instrumenter og fremføringspaksis, og leder av blant annet Kalenda Maya, Al Andaluz og Aurora Borealis. I 2016 mottok han Egil Stor-bekkens Musikkpris. Gro Siri Ognøy Johansen er kunstnerisk leder for MODUS Senter for middelaldermusikk, som hun startet i 1998. Hun er sanger med særlig søkelys på formidling av middelaldermusikk og improvisasjon. Hun har turnert og sunget internasjonalt med bl a Ensemble Dialogos, Musica Reservata, Choeur Gregoriane de Paris og Modus ensemble.
Arrangementet er for hele familien, store og små, og denne ettermiddagen i MODUSHUSET skal vi sammen med disse to få høre om, spille og synge middelaldermusikk.
Arrangementet er gratis, men av plasshensyn er det nødvendig med påmelding til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Sted: MODUSHUSET, Saxegaardsgate 15, Oslo.
Tid: Lørdag 15. april kl.13.00.
Åsmund Fregdegjeva – ein fortellarkonsert om heltar og skurkar frå norrøn tid.
Fortellarkonsert med Ingebjørg Lognvik Reinholdt.
Sted: Bisp Nikolas vinterhall i Oslo Ladegård. Oslo gate 13. Gamlebyen, Oslo.
Tid: Torsdag 9. februar kl.19.00. Gratis og åpent for alle.
Åsmund Fregdegjeva er en folkevise eller ballade. I Norge er visa bare kjent i Øvre Telemark. Den er bygd over en islandsk fornaldersaga: Sögu af Ásmundi flagðagefu. Fregdegjeva betyr «den som gir mot».
Ingebjørg synger den dramatiske folkevisa og forteller om innholdet der helten seiler over havet for å redde jomfruen, prinsesse Ermelin, som er datteren til Olav konge. Åsmund kjemper mot gygrer og troll og alle slags magiske skapninger i forsøket på å redde henne ut av Trollebotn og bringe henne hjem.
Ingebjørg er en profesjonell kveder og har fremført forestillingen om Åsmund Fregdegjevar en rekke steder. Stemmen hennes er beskrevet som varm og stilfull, og hun har en fremragende fortellerevne. Forestillingen er også resultat av regi av Aslak Moe og fra lys/scenografi- konsulent Jan Holden, og har bl.a. fått støtte av Norsk Kulturfond.
Foreningen Middelalder-Oslo innbyr deg til å oppleve forestillingen i middelalderomgivelser helt gratis!
Onsdag 8. mars kl 19:00: medlemsmøte der tema er Hallvardskatedralen i middelalderen og i dag, og utforming av Minneparken. Sted: Hallvardsalen, Gamlebyen skole, Egedesgt.3.
Anne Olaisen fra Kulturetaten vil snakke om konserveringen av Hallvardskatedralen i 2022 og planene for utvidelse av Minneparken, universell utforming og formidling.
Petter B. Molaug fra foreningen vil snakke om Hallvardskatedralen i middelalderen, fremgravingen av kirkeruinen og utformingen av Minneparken. Og han tar spesielt for seg viktigheten av å få fjernet betongdekket som ligger over deler av sørmuren av ruinen og gateløpet i Bispegata som nå står uten trafikk, og som må erstattes med utvidelse av Minneparken.
Hallvardskatedralen ble bygget i 1120-årene, og revet ca 1660. Ruinen ble gravd fram i 1920-årene i forbindelse med tunnelarbeidene for jernbanen. Deler av murene ble reist opp igjen oppå tunnelene. Men over store deler av katedralens sørvegg ble det lagt et betongdekke som en utvidelse av Bispegata den gang hovedtrafikken nord-sør gjennom Oslo gikk via Gamlebyen. Så ble Ekeberg-tunnelen anlagt, og trafikken i Bispegata dermed kraftig desimert. Gateløpet ble snevret inn igjen, men betongdekket ble fortsatt liggende oppå ruinen. Middelalder-Oslo har i to tiår kjempet for at dette betongdekket og levningen av de to kjørefilene i Bispegata blir fjernet, samtidig som Minneparken utvides.
Foreningen har som vanlig boksalg (Vipps), les om utvalget av bøker lenger ned på denne nettsiden. VELKOMMEN!
Det innkalles til ordinært årsmøte i Middelalder-Oslo onsdag 22. mars kl 18.30 i Hallvardsalen, Gamlebyen skole, Egedes gt 3.
Les SAKSLISTE til Middelalder-Oslos årsmøte 2023 her. Den blir også sendt medlemmene på E-post. Forslag fra medlemmene til saker som ønskes behandlet på årsmøtet må være styret i hende senest torsdag 2. mars.
Les Middelalder-Oslos ÅRSBERETNING for 2022 her.
Les Middelalder-Oslos HANDLINGSPLAN for 2023 her
Etter at årsmøtesakene er avviklet, blir det foredrag ved arkeolog Egil Bauer, NIKU (bildet til venstre) om den nye populærvitenskaplige boka "Det Gamle Oslo 1000-1624". Den er skrevet at en rekke fagpersoner, og inneholder spennende resultater fra de arkeologiske utgravningene og forskning omkring middelalderens Oslo de siste årene. Boka vil komme i salg senere i år. Her er det noe å glede seg til!
VELKOMMEN!