Lederartikler
Leder nr 1 2013
Erik Schias plass
Arkeolog Erik Schia er det mennesket vi aller mest kan takke for at Oslos middelalderby har blitt løftet fram, at vi har fått vannspeilet og middelalderpark. Dessverre fikk han selv aldri oppleve dette, da han tragisk døde under arbeid i området i 1993, bare 46 år gammel. Han skulle ta noen bilder fra taket av noen jernbanevogner, og kom trolig for nært noen strømførende ledninger.
Allerede i 1973 fikk han ansvaret for Riksantikvarens utgravningskontor for Oslo. Han ledet en lang rekke viktige utgravninger som kastet nytt lys over livet i middelalderbyen. Han gav ut den populærvitenskapelige boken «Oslo innerst i Viken» to år før sin død, og var nesten ferdig med praktboken «Middelalderbyen i Oslo». Boken ble utgitt etter hans død.
Den dyktige tegneren Karl Fredrik Keller har levendegjort middelalderlivet og historien på en måte som aldri tidligere var blitt gjort. Erik Schias formidlingsevner, og illustrasjonene og bøkene har kanskje mer enn noe annet økt vår interesse og kunnskap om byens historie, og gjort bystyret fast bestemt på at Middelalderbyen skulle løftes og fram og vernes. Samtlige tegninger er laget i nitidig samarbeid mellom fagmannen Schia og kunstneren Keller. Hvert eneste element i tegningene, fra klesdrakt, redskaper og bygninger til perspektiv er basert på funn gjort under arkeologiske utgravninger.
Selv var jeg så heldig å oppleve Schias entusiasme og iver under et foredrag i Vålerenga bydelshus kort tid før hans død. Jeg husker godt det han formidlet, lysbildene, han fortalte hvordan man i York, i England hadde levendegjort den vikingbyen der som ble grunnlagt av nordmenn. Og hans entusiasme for å gjøre noe tilsvarende i Middelalderbyen. Og jeg følte skammen over hvor forbausende lite som vi i Norge, vikingenes hjemland, hadde gjort for å lage en levende og moderne formidling av vår fortid. Særlig trist var det at Oslos egne innbyggere hadde så lite kunnskap og entusiasme om vår egen bys historie. Uten kunnskap blir det liten interesse for å bevare.
Forslaget om å oppkalle et sted etter Erik Schia ble først fremmet av historiker, og en av Middelalder-Oslos grunnleggere, Tore Vigerust. Han var leder av navnekomiteen i bydel Gamle Oslo, der også jeg er medlem. Vi vurderte ulike steder som kunne passe til oppkalling. Vi fant at det amfiet som har blitt laget i forbindelse med restaureringen av Geitabru ville passe ypperlig. Her er det naturlig for besøkende å sette seg ned og skue ned på Clemenskirkeruinen. Nettopp her fant Schias kollega Ole Egil Eide bevisene for at Oslo var en by allerede i år 1000.
28. august, under middelalderuka, vil Middelalder-Oslo arrangere avdukning av skiltene, og holde en seremoni til minne om Erik Schia. Vi vil gjøre det i samarbeid med Bymiljøetaten, og en lang rekke andre institusjoner, venner og mennesker som stod Erik Schia nær.
Helge Winsvold, styreleder