Annet
Gavlmaleriet på leiegården Oslo gate 1A er dessverre blitt forsinket
Finansieringen av gavlmaleriet er i orden, og selve arbeidet er kommet godt i gang. Men det ble forsinkelser i oppstarten, og lengre kuldeperioder i november og i desember har gjort det umulig å holde progresjonen.
Kalkmørtelen i veggen kan ikke utsettes for frost under herdingen.
Det ser nå ut til at gavlmaleriet ikke blir ferdig før til våren. Stillaset blir værende, og perioder med mildvær vil bli utnyttet til malerarbidet.
Det vil ikke påløpe ekstra utgifter for Stiftelsen Oslo middelalderby. Slike utgifter er det i så fall malerfirmaet som må dekke.
Vi gleder oss til gavlmaleriet blir ferdig selv om det blir kraftig forsinket!
Det er alltid hyggelig når medlemmer og andre interesserte flokker seg rundt salgsbordet på arrangementene våre. Der har vi et lite utvalg av bøker av interesse og kanskje også nytte for oss som er opptatt av middelalderhistorie generelt og Oslos historie spesielt.
To prektige bokverk utgjør selve ryggraden i sortimentet vårt, nemlig Erik Schia og Karl Fredrik Kellers bok Middelalderbyen i Oslo, og boken Eufemia, Oslos middelalderdronning.
MIDDELALDERBYEN I OSLO ble til i et tett samarbeid mellom arkeologen Erik Schia og tegneren Karl-Fredrik Keller på 1990-tallet.
Før boka var ferdigstilt omkom Erik Schia i en tragisk ulykke under arbeid her i middelalderbyen. Foreningens Petter Molaug, selv arkeolog, trådte da til slik at bokprosjektet ble fullført i 1994. Revidert utgave kom i 2001.
EUFEMIA, Oslos middelalderdronning, redigert av Bjørn Bandlien.
Boken om Håkon V Magnussons dronning Eufemia er utgitt i 2012 av Middelalder-Oslo, med støtte fra utbyggingsaktørene i Bjørvika: Statens Vegvesen, HAV Eiendom og Oslo S Utvikling. Utgivelsen skulle markere at det var 700 år siden Eufemia døde, samtidig hadde den nye bydelens hovedgate fått navnet Dronning Eufemias gate.
Daværende styremedlem middelalderhistorikeren Bjørn Bandlien var prosjektleder og redaktør for boka, som inneholder 19 artikler av en rekke bidragsytere fra inn- og utland. De er ordnet i to deler - den første dreier seg om Eufemia selv, hennes herkomst og rolle og forholdet hun hadde til omgivelsene, familie, hoffet, det skandinaviske aristokratiet og politikken. Andre del ser på Eufemiavisene og den litterære kulturen.
Les mer: BØKER DU KAN FINNE I MIDDELALDER-OSLOS LILLE SALGSBOD
Etter at Middelalder-Oslos årsmøte var avviklet torsdag 25.mars 2021, holdt arkeolog Petter Molaug foredrag om hvordan middelalderbyen kan bli etter at BaneNOR er ferdig med utbyggingen i området, og om planer for et gjenoppbygget havnemiljø i Middelalderparken.
Foredraget er nå tilgjengelig for avspilling på Youtube: https://youtu.be/HOJCCzPrmFo
Slik kan et gjenoppbygget havnemiljø ved vannspeilet bli. Illustrasjon ved Karl Fredrik Keller og Leif Gjerland.
Torsdag 11.februar inviterte Middelalder-Oslo til et Zoom-arrangement der forfatter Jan Ove Ekeberg kåserte om Harald Hardråde, den siste vikingkongen.
Mange har etterlyst at foredraget ble gjort tilgjengelig i etterkant. Det ligger nå på YouTube for avspilling: https://youtu.be/_EN1VOmK3_E
Første bind av Ekebergs romanserie på fem bind om kongen som ifølge Snorre grunnla Oslo, kom ut i 2016. Serien følger Harald fra ungdommen og slaget på Stiklestad til hans fall ved Stamford bridge i 1066. I 2011-13 skrev Ekeberg den historiske romanserien «I sverdets tid», om borgerkrigstiden i Norge.
Jan Ove Ekeberg er statsviter og har en bred journalistisk karriere, i tillegg til at han har skrevet en rekke bøker, bl.a. flere biografier.
En takknemlig hilsen
På vegne av Middelalder Oslo takker jeg alle medlemmer, venner og sympatisører. Takket være dere går vi ut av året med 814 medlemmer, en økning på 70 medlemmer i et år med pandemi! Vi måtte utsette to turer og vi måtte holde årsmøtet digitalt, mens vi klarte å avholde 5 arrangementer fra august til oktober, der folk kunne møte opp fysisk. Tre av disse var i Middelalder-uka i august, og de to andre var foredragskvelder i september og oktober.
Ellers gleder vi oss over opprettelsen av stiftelsen Oslo Middelalderby. Den er opprettet for i samarbeid med kommunen ( kulturetaten ) og oss å få til gode tiltak og opplevelser i Middelalderbyen gjennom å mobilisere private givere i smått og stort. Og ikke minst for å kunne spleise med kommunens innsats fram mot byens to jubileer i 2024: 100 år siden Kristiania ble til Oslo, og 400 år siden Oslo ble avviklet som by og innbyggerne flyttet til Chrisitania, den nyanlagte byen bak Akershus festning. Med andre ord gjennomføring gjennom dugnad. Vi er også glad over at kommunebudsjettet har opprettholdt de løpende 6,5 millionene årlig til innsats i Middelalderbyen.
Vi sluttet året med en konsert i bispens vinterhall i Ladegården på Eufemia-aften. Middelaldermusikkgruppen Schola Instrumentalis var tinget for anledningen, men de strenge koronareglene tillot bare en musikant samt lydtekniker, så da måtte vi improvisere. Øystein Bech Gadmar fra gruppen Schola Instrumentalis tok utfordringen, og holdt en variert konsert som ble lagt ut på Youtube. Det ga oss en stemningsfull opplevelse, som minst 150 har spilt av. Den ligger ute fortsatt, til glede for den som søker litt middelaldersk stemning.
Vi ser fram til gode gammeldagse levende treff mens vi alle følger pandemirådene. En fredelig jul og et godt nytt år ønskes alle!
Odd Einar Dørum
Bildet: Epifani. Stefan Lochner 1440.