Middelalder-Oslo

Andres arrangementer

12. SEPT.: ALLE VEIER FØRER TIL OSLO TORG

Oslo Torg ved Oslo Ladegård, tirsdag 12. september kl 19.00:

Oslo torg KellerR1På 1960-tallet var Oslo Torg landets mest trafikkerte veikryss.Det hadde historiske årsaker. For mer enn tusen år siden oppsto byen rundt Oslo Torg som sentrum for handelen på Østlandet, - tilsvarende Borough Market i London - med høydepunktet omkring karnevalstiden i februar, midt mellom kongens slott og biskopens kastell. På Oslo Torg samlet borgerne seg for å organisere byens forsvar, forvalte byloven, og sikre byens inntekter. Bystyret oppsto på Oslo Torg, med omtrent de samme funksjoner som i dag. Alle fastboende pliktet å møte. Politisk var Oslo Torg borgernes demokratiske arena i to hundre år, fram til begynnelsen av 1200-tallet. Virksomheter knyttet til torget holdt seg i lang tid, og forklarer hvorfor Konows gate var full av slakterier helt fram til forrige århundre - og trafikkmønstret holdt seg enda lenger.

Per Olav Reinton, som nylig ga ut boka “Bysantineren”, vil presentere torgets historie . Borgerne kunne trekke inn i Hallvardskatedralen i sin tid om været ble dårlig. Vi kan trekke oss inn i Oslo Hospitals festsal om det blir nødvendig, men Oslo Torg er oppmøteplassen uansett.

Oppmøte på Oslo Torg ved Oslo Ladegård, tirsdag 12.september kl 19.

EUFEMIADAGENE 22. – 24. september 2017

Eufemiadagene2017I Gamlebyen, med utsikt til Barcode og med ærverdige Ekebergåsen i ryggen, ligger et vakkert rosa trehus på middelaldergrunn ved siden av Clemensruinene. For tiden rister Saxegaarden i grunnvollene, midt oppe i utbyggingen av Follobanen i Bjørvika. Her holder MODUS senter for middelaldermusikk til, og her inviterer de til konserter, dans, barneteater, sangkurs, fotoutstilling og Saxegaard kulturkafe. 

Velkommen til Eufemiadagene 22. – 24. september - en kulturfestival i hjertet av Gamle Oslo!

Festivalen har navn etter dronning Eufemia. Hun ble født i Rügen i 1270 og i 1299 giftet hun seg med kong Håkon V Magnusson i Mariakirken i Oslo. Dronningen var kjent for sin kulturelle interesse og hun innførte hoffliv og ridderkultur til Håkonshallen i Oslo.   ARRANGØR: MODUS senter for middelaldermusikk. Les om programmet nedenfor:

Les mer: EUFEMIADAGENE 22. – 24. september 2017

26. SEPT.: KJENN DIN BY I MIDDELALDERBYEN

Tirsdag 26. september kl 18 går "Kjenn din by"- vandringen i Middelalderbyen Oslo!

Framtidsbilde3Hva skjedde når Oslo ble lagt under jord og glemt etter brannen i 1624? Historieformidler Leif Gjerland tar oss med på en runde i gamlebyen og forteller om alt fra bybrannen i 1624 til dagens og fremtidens middelalderby.

Møtested: St. Halvards plass ved Oslo ladegård
Tirsdag 26. september kl. 18

Vandreteater på Akershus sommeren 2017

Vandreteater

Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur arrangerer i sommer 

 

VANDRETEATER                                   PÅ AKERSHUS FESTNING 

ÅRRINGER I STEIN

 Forestillingene vises i tiden 1. juli til 13. august. 

Les mer her om tider, billetter og oppmøtested.

MAT OG MÅLTID I OSLO I MIDDELALDEREN

Tirsdag 12. desember kl 19.00 inviterer Gamlebyen Historielag til foredrag i Oslo Hospitals Festsal. På programmet står professor Marianne Vedeler fra Kulturhistorisk Museum med foredraget MAT OG MÅLTID I OSLO I MIDDELALDEREN.

Veldig mye av det som kommer fram i de arkeologiske utgravningene av Oslos gamleby dreier seg om mat og måltider. Marianne Vedeler leder et større forskningsprosjekt basert på nye funn.

Du er her: Hjem Aktiviteter Andres arrangementer