Andres arrangementer
I år - 2024 - er det flere jubileer vi kan markere og ferie. Foreningen Middelalder-Oslo er med på alle. Det er
750 år siden Magnus Lagabøtes Landslov var ferdig (1274)
400 år siden Oslo brant og Christiania ble grunnlagt (1624)
og 100 år siden det ble vedtatt at Kristiania skulle ta navnet Oslo (1924).
Her er noen datoer som du bør merke deg. De har både med de tre jubileene å gjøre og andre temaer. Og det blir mange flere. Mer informasjon kommer for de enkelte datoene etterhvert.
Oslo museum, bymuseet: OsLove – fast utstilling om Oslos historie.
Tirsdag 16. januar: Ladegården og Tidvis - Oslo 1324 - 3D-visualisering og utstilling om middelalderen i Oslo, nordfløyen. Åpent for publikum fra ca. kl.15 til kl.18.00.
Torsdag 1. februar: Åpning av Landslovsjubileet.
Kulturhistorisk museum: Noregr - fortellinger fra middelalderen. Den faste utstillingen ARV – vår plass i historien vil fortsatt stå.
Stortinget: plakatutstilling.
Nasjonalbiblioteket: feståpning 1. februar. Utstillingen Med Lova i hand åpner 12. februar og står til 17. juni.
Torsdag 8.februar: Middelalder-Oslo - foredragskveld: «Jafnt kona sem karlmaðr» på Gamlebyen skole. Jørn Øyrehagen Sunde og Else Mundal snakker om Landsloven, andre lover i middelalderen og bruken av omtalen mann og kvinne (se egen sak om arrangementet).
Torsdag 4. juli: Markering av 100 år siden Stortinget vedtok navneendringen. Foredrag av Leif Gjerland.
Lørdag 17. august: Markering av brannen i Oslo i 1624 i Middelalderparken. Fest, middelaldermusikk, ridderturnering ved nyoppsatt sjøbod.
Borgertog fra middelalderbyen til Christiania torv. 1624 - Nei til tvangsflytting! Bli med!
Lørdag 28. september: Markering av grunnleggingen av Christiania i 1624. Christian 4: Her skal byen ligge!
Oppsetningnen av middelalderballaden DRAUMKVEDET med kveder Øyonn Groven Myhren, Bugge Wesseltoft (tangenter) og Tomas Nilsson (perkusjon) som var tillyst i Grønland kirke 6. januar ble utsatt på grunn av sykdom.
Konserten blir satt opp igjen til Olsok, 29. juli kl. 23.00 i Grønland kirke.
Se også https://www.facebook.com/events/563046195677575?ref=newsfeed
ModusHuset er et av middelalderparkens bygg med liv. Det ligger mellom ruinene av Håkons hall og Clemenskirken. På en ny arkitekttegnet utescene foregår Eufemiadagene første helg i august. Her kan du oppleve en nyskrevet lydvandring om dronning Eufemias by og konserter med sentrale aktører innen genren nordisk jazz, folkemusikk og europeisk kunstmusikk.
Billetter kjøpes her: https://www.ticketmaster.no/
PROGRAM
FREDAG 5. AUGUST
17.00 DRONNING EUFEMIAS BY – en lydvandring. Hvem var Dronning Eufemia som har gitt navnet til hovedgaten i Bjørvika? Møt opp på Modus Huset der du får utdelt lydutstyr. En gjøgler følger deg rundt i middelalderparken. Lydbildet skifter mellom en forteller, dialoger, sang og musikk før du ender opp ved Modus Huset til en LIVEkonsert.
19.00 ODDRUN LILJA BAND
21.00 MUNCH TRIO
22.30 NATTJAM
LØRDAG 6. AUGUST
17.00 DRONNING EUFEMIAS BY – en lydvandring (se over)
19.00 ØSTERLIDE
21.00 GANGAR
SØNDAG 7. AUGUST
18.00 RØYST TRIO
19.30 SOLFRID MOLLAND & ALECO IVANOVICH
Eufemiadagene fortsetter å spille videre på middelalder og vår egen tids musikk, se www.middelaldermusikk.no
HOLD AV DAGENE!
ModusHuset podcast begynte med månedlige sendinger den 1. februar 2022. Per Olav Reinton og Halfdan Bleken samtaler om lange linjer og høydepunkter innen politikk, samfunn, kunst og musikk, slett ikke enige om alt, men med ønske om å forstå hva lyd, bilder og tekst som omgir oss representerer som uttrykk i historien.
Hvis du vil spille av podkasten i din nettleser, bruk denne linken. Hvis du vil høre podkasten i din podkast-app, bruk denne linken.
ModusHusets podcast nummer en er en samtale mellom Halfdan Bleken og Per Olav Reinton om middelalderen og det middelalderske i politikken, i dagliglivet, i kunsten og i musikken. Middelalderen er mye bedre enn sitt rykte.
Det var kunsthistorikeren Jacob Burckhardt som i 1860 karakteriserte renessansen i det 15.århundre i Italia som sivilisasjonens gjenfødelse. Tiden fra Romas fall i 330 er deretter blitt kjent som den mørke middelalder. I dagligspråket er det som blir kalt middelaldersk et lavmål. Med urette. Vi og vårt samfunn er et produkt av middelalderen – i god forstand.
Halfdan Bleken (til høyre) er blokkfløytist og journalist, med bachelor i musikk fra Norges musikkhøgskole, cand.mus fra Haag i Nederland og utdanning i journalistikk fra Norsk journalisthøgskole, ansatt i NRK fra 1993 til 2021. Han er kjent for en rekke programmer om musikk og samfunn i NRK.
Per Olav Reinton (til venstre) er statsviter og forfatter og har arbeidet i mange år i NRK både som utenriksmedarbeider og kulturjournalist. Tidligere rektor ved Norsk journalisthøgskole. Han har skrevet en rekke bøker bl.a "Dronning Eufemias by", "Byen som brant for syndens skyld" Hans siste bok er «Friheten på barrikaden» (2021). Per Olav er styreleder i Modus - senter for middelaldermusikk.
Fredag 11. september 2020 åpnet en pop-up-utstilling i Middelalderparken på Sørenga.
BaneNOR, Oslo kommune og Riksantikvaren står bak. Utstillingen består av 7 store plakater, og viser historikk og plankart og visualiserer noen av tiltakene som er planlagt realisert i Middelalder-parken.
I år 2022 blir Follobanen ferdig og terrenget bllir gjenskapt over jernbanekulverten og ned til Vannspeilet. Utstillingen markerer starten på dette arbeidet.
Tilhørere var en rekke innbudte som hadde bidratt i arbeidet med Follobanen.
Omgitt av middelaldermusikk ved MODUS, var det taler av direktør i BaneNor, byråd for Kultur, idrett og frivillighet, og av Riksantikvaren.
Plakatutstillingen er satt opp mellom Lokomotivverkstedet og teltet der middelalderbåten Nordild ble bygget, og blir stående en tid femover.
Ta med smarttelefon når du besøker utstillingen! QR-koder gir mer utdypende informasjon som du får på din egen mobilskjerm.