Middelalder-Oslo

SOMMERTUREN 2018 GIKK I AUSTRVEG

St.Sophia KievI alt 55 personer deltok på turen som gikk til Kiev, Odessa og Moldova i vikinger, kosakker, romere og grekeres fotspor. Vi reiste fra Gardermoen til Kiev tirsdag 29. mai, og returnerte en uke senere fra Chisinau i Moldova.  Strålende vær, kunnskapsrike og hyggelige guider, spennende og eksotiske reisemål, over gjennomsnittet interesserte turdeltagere og ikke minst vår egen medbragte og utrettelige kunnskapsbrønn Øystein Ekroll bidro til en uforglemmelig turopplevelse. Bilder fra turen kommer etter hvert - følg med!                                                St. Sophia-katedralen i Kiev. Foto: Jorun Hermansen

Tirsdag 29. mai: Oslo – Kiev

Avreise fra Oslo Lufthavn kl 10.40, ankomst Kiev kl 17.15 (via Warsawa). Buss fra Flyplassen tl Premier Hotel Rus i Sentrum av Kiev. Innsjekk . Felles middag på restaurant på kvelden.

Onsdag 30. mai: Kiev og Dnepr

Kiev ble grunnlagt på 400-tallet og er en av Europas eldste byer. Under 2. verdenskrig led byen store tap, men omfattende gjenoppbygging har gitt byen nytt liv. Kiev fremstår i dag som en moderne storby med vakre parker og historiske bygninger. Etter en tidlig frokost gikk vi om bord i bussen for en byrundtur hvor vi blant annet så den storslåtte St. Sophia-katedralen som står på UNESCOs verdensarvliste, St. Mikakels-klosteret, «Den gyldne port» og St. Volodomyr-kirken. Ved lunsjtider gikk vi om bord på en av båtene som seiler på Dnepr, Europas tredje lengste elv, for et mini-cruise i vikingenes fotspor, inkludert lunsj.
Ettermiddagen var til fri disposisjon, mange tok Metroen til sentrum og gikk rundt på Maidan-plassen.

Torsdag 31. mai: Kiev og Kiev-Pechersk Lavra (Grotteklosteret)

Vi startet dagen med å besøke Kiev-Petjerskijklosteret, det fremste minnesmerket over Ukrainsk historie, kultur og arkitektur fra 1000-tallet til 1700-tallet. Området er like stort som Kreml i Moskva og inneholder et 40-talls arkitektur- og kulturminnesmerker fra det siste århundret. Klosteret ligger på en høyde med en fantastisk utsikt over elven Dnepr. Klosteret ble grunnlagt av munker på 1000-tallet som i begynnelsen levde og arbeidet i de dype grottene på klosterområdet. Etter hvert ble det bygget flere kirker og andre bygninger på området. Etter en guidet rundtur var det satt av god tid til å gå rundt og oppleve klosteret på egen hånd.
Lunsj spiste vi i den hyggelige retauranten «Za Dvoma Zaitsyamy», oppkalt og innredet etter en kjent ukrainsk skuespiller ved samme navn.
Etter lunsj besøkte vi ruinene av Tithe-kirken som opprinnelig ble bygget av storprins Volodomyr den store mellom 989 og 996, rett ved Kievs Nasjonalhistoriske Museum, som i dag ligger der fyrst Jaroslavs kongsgård lå. Langs den bratte gaten Abdrijivskiy Uzviz – Kievs Montmartre – handlet vi souvenirer eller tok en forfriskning. Gaten er kjent for sine gateselgere, restauranter og historiske bygninger.
Den guidede rundturen fortsatte så til Pyrohoschka-kirken fra 1136 og det vakre nonneklosteret Florovsky, og ble avsluttet med felles middag på en restaurant i nærheten av hotellet.

Fredag 1. juni: Kiev - Odessa

Etter frokost og utsjekking fra Premier Hotel i Kiev, tok bussen oss ned til Odessa ved Svartehavet, med flere pauser og lunsj på en veikro underveis. Vi ankom Odessa tidlig på ettermiddagn og sjekket inn på Alexandrovsky Hotel i sentrum av byen. Etter at vi hadde gått litt omkring i nabolaget, var det felles middag i hotellets restaurant.

Lørdag 2. juni: Odessa

Odessa omtales ofte som Svartehavets perle, med behagelig klima og vakker beliggenhet. Byens moderne historie startet da tyrkerne grunnla festningen Kadzhibey på 1300-tallet, men man antar at det har bodd mennesker i området siden oldtiden. Odessa er en vakker by med flere gågater, grønne parker og et historisk sentrum med flott arkitektur. Dagen begynte med besøk på Privoz-markedet og deretter en byrundtur der vi blant så operahuset fra 1880, Primorsky-boulevarden og den verdensberømte Potemkin-trappen. Etter en felles lunsj i sentrum, besøkte vi det arkeologiske museet i Odessa, der vi så spor etter vikingene, blant annet en runestein, og en mengde annet interessant. Etter museet var det fritid frem til felles middag på en restaurant på kvelden.

Søndag 3. juni: Odessa- Chisinau i Moldava

Etter frokost og utsjekk kjørte vi til den lille byen Bilhorod-Dnistrovskyi og fortet Akkerman fra 1300-tallet. Ved siden av fortet er det ruiner av et 2500 år gammelt slott som ble bygget da området var en gresk koloni. Fortet regnes i dag som den best bevarte middelalder-festningen i Ukraina. Vi fortsatte mot den Moldovske grensen og etter grensepassering stoppet vi på vingården Etcetera for vinsmaking og lunsj. Underveis passerte vi flere små landsbyer og guiden fortalte om moldovisk historie og dagligliv. På ettermiddagen var vi fremme i Chisinau, og sjekket inn på Jolly Alon Hotel i sentrum av byen. Felles middag på restaurant om kvelden.

Mandag 4. juni: Curchi-klosteret, Old Orhei og vingården Cricova

Etter frokost reiste vi ut av byen og til Curchi-klosteret, som ble bygget i 1773 og som i dag regnes som et av de største og vakreste klostrene i Moldova. Etter en omvisning på klosterområdet, reiste vi videre til den gamle byen Old Orhei – et unikt naturlandskap og et historisk kompleks i friluft med rester av gamle sivilisasjoner helt tilbake til jernalderen. Vi besøkte det arkeologiske museet og det lille grotteklosteret før vi spiste lunsj i en lokal kafe. Etter lunsj dro videre til vingården Cricova, som er en av de største i landet, for omvisning og vinsmaking. Tilbake i Chisinau var det avskjeds-middag på en lokal restaurant.

Tirsdag 5. juni: Oslo – Kiev

Vi startet dagen med en liten byvandring i Chisinau sentrum, og fikk høre mer om byens historie og fikk blant annet se statuen av Stefan den Store, Stefan den Stores boulevard, Triumfbuen, katedralen Nasterea Domnulu og sentralparken. Deretter var det utsjekk fra hotellet og avreise til flyplassen for avreise mot Oslo via Warsawa kl 14.45 med ankomst Gardermoen kl 18.50 lokal tid.

Medfølgende guider var dr.philos. Øystein Ekroll og Morten Haugen fra Arpintours som kjentmann i områdene vi besøker.

Sonja Vibeche Robøle var ansvarlig for turopplegget sammen med Jorun Hermansen fra Middelalder-Oslos styre.

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte turer SOMMERTUREN 2018 GIKK I AUSTRVEG