Middelalder-Oslo

21.-27.august 2023: SOMMERTUR TIL ORKNØYENE OG SKOTTLAND

Skara BraeVi er glade for å kunne innby foreningens medlemmer med ledsagere til en spennende tur til Orknøyene og Skottland. Det har vært utfordrende å få tak i nok hotell-plasser, særlig har det vært knapt med enkeltrom. Vi har derfor vært nødt til å sette taket på antall deltakere noe lavere enn vanlig. Turen er nå fulltegnet.

Ragnhild Ljosand

 

 

 

Vår guide på Orknøyene er Ragnhild Ljosand (bildet).

Reisearrangør er FRAM Arrangement AS. 

Mandag 21. august reisedag

Kl.9.40. Vi reiser med direktefly fra Oslo Gardermoen til Edinburgh og drar derfra med buss 5 ½ time til Scrabster for 1 ½ times båttur til Orknøyene. Ankomst Kirkwall ca. kl.21.00. Vi sjekker inn på 3 ulike hoteller i Kirkwall, hvor vi er fordelt i hht antall enkelt- og dobbeltrom.

Tirsdag 22. august. Kirkwall

Etter frokost starter vi kl.9.00 med omvisning til fots i Kirkwall. Vi besøker Magnuskatedralen og Bishop’s Palace & Earl’s Palace. Lunsj på Orkney Hotel, Victoria Street.

Kl.13.20 deles vi i to grupper, en går til Highland Park Whisky Distillery med omvisning og prøvesmaking, den andre gruppe går til Orkney Disstillery, der det drives gin-produksjon. Deretter besøker vi Orkney Museum og før middag Grain Earth House før vi spiser middag kl.19.

 Onsdag 23. august. Vestre og nordre Mainland. Busstur

Etter frokost drar vi med buss kl.8.30. Vi besøker steinaldergravene Unstan Cairn og Maeshowe og ser Standing Stones of Stenness og Ring of Brogar. Lunsj på Merkister Hotel.

På ettermiddagen besøker vi Skara Brae og Skaill House, utrolig godt bevarte steinalderboliger, og Brough of Birsay, med langhus fra vikingtid, middelalderkloster og ruin av middelalderkirke, og Earsl Palace Birsay, om vi får tid. Middag på Albert Hotel.

Torsdag 24. august. Mainland øst og sørøst. Busstur

Avreise kl.10 etter litt sen frokost. Vi går tur fra The Gloup (kløft) til Brough of Deerness. En halvtimes gange hver vei. Vi kjører til Deerness, kort stopp ved Hurtiso utsiktspunkt for å se over til Churchill Barriers. Deretter Lambs Holm med det italienske kapellet og lunsj på Celina Rupp Barrier View Café.

Etter lunsj kjører vi fra Churchill Barriers til Orphir langs Scapa Flow. Her ser vi på en rundkirke fra 1100-tallet og dersom været tillater det, hører vi historier fra Orkneyinga Saga fortalt av vår guide Ragnhild Ljosland. Retur til Kirkwall og middag på Albert Hotel

Ring of Brodgar

Fredag 25. august. Fra Mainland til Inverness i Skottland

North Coast Visitor CentreEtter frokost drar vi til den hyggelige landsbyen Stromness der ferge går kl.11.00 til Scrabster i Skottland. Derfra med buss til Thurso, hvor vi får et kort besøk på North Coast Visitor Centre med bl a en 'Pictish' og en 'Norse' avdeling. 
Dunrobin castle

 

 

  

 

 

Underveis til Inverness besøker vi. Dunrobin Castle Museum, og får en sen lunsj i Golspie Inn rett i nærheten. Innsjekk på BW Palace  Hotel  i Inverness, der vi skal ha to overnattinger.

 

 

 

 

 

Lørdag 26. august. Piktiske billedsteiner og middelalderlevninger i Skottland

Etter frokost er det satt av tid til å se seg om i Inverness sentrum. Vi anbefaler et besøk på Inverness Museum and Art Gallery, som har en samling pictiske symbolsteiner, inkludert The Ardross wolfstone og andre spennende pictiske gjenstander.
Inverness Town HallInverness Castle

Inverness Council Hall og Inverness Castle.

 

 

 

 

 Kl 12.00 drar vi med buss fra hotellet for å utforske "The Pictish Trail" i området nord-øst for Inverness (kartet). pictish trail

Vi besøker Groam House Museum med samling pikitske gravkors, samt Tarbat Discovery Centre, med en utstilling om dette viktige piktiske klosteret som ble avdekket ved en arkeologisk utgraving tidlig på 2000-tallet.

Groam House Museum

Tarbat 1Tarbat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Langs veien håper vi å få se flere interessante piktiske symbolsteiner, som Hilton of Cadboll  (bildet) og den store Shandwick kors-steinen. Middag og overnatting i Inverness.

Søndag 27. august. Fra Inverness til Edinburgh og videre til Gardermoen

Kl. 09:00  Utsjekk og avreise med buss. Langs veien kan vi se Rodney-steinen (bildet t.v. under), et vakkert piktisk steinkors med symboler og Sueno-steinen med slagscener, den høyeste billedsteinen i Skottland. Vi besøker deretter Elgin Museum og de imponerende ruinene av Elgin Cathedral fra 13-1400tallet (bildet t.h.). The Elgin cross-slab, et steinkors med piktiske symboler, er utstilt i ruinen.

Rodney ssteinenElgin museumlogo
Elgin

 

 

 

 

 

 

Lunsj spiser vi i eller ved Aberdeen. Underveis videre mot Edinburgh ser vi Dunottar Castle fra 1200-tallet helt ute ved kysten (bildet under). Det er dessverre ikke tid til å besøke borgen, så det blir å beundre på avstand, dessverre. Deretter kjører vi videre til Edinburgh flyplass, hvor vi ankommer i god tid før kl 19:00. Flyet til Oslo Gardermoen går kl 21:00. Ankomst Gardermoen kl. 23:45. Middag kjøper vi oss på flyplassen.
Dunottar

Skottland kart

Du er her: Hjem Aktiviteter Gjennomførte turer 21.-27.august 2023: SOMMERTUR TIL ORKNØYENE OG SKOTTLAND