Middelalder-Oslo

Lederartikler

Leder nr 1 2022

Middelalderparken på dagsorden

16.mars presenterte byrådsleder Raymond Johansen, kulturbyråd Omar Gamal og byutviklingsbyråd Hanna Marcussen sammen med riksantikvaren og Bane-Nor det videre arbeidet i Middelalderparken. De presenterte planene ved vannspeilet i Middelalderparken, vannspeilet som byen etablerte ved Oslos 1000 års jubileum i år 2000 for å vise Middelalder Oslo strandlinje.

Oslo får en park på 117 mål, større enn både Tøyenparken og St Hanshaugen. Follobanen skal forsvinne ned i tunnelen i parken i desember i år. På toppen ligger et høydedrag. Der skal Bane Nor bygge et amfi med sitteplasser og aktivitetsplass. Ruinene av bl.a. Mariakirken vil fortsatt markere historien i parken. Det vil også de brede stiene som følger middelalderbyens streter gjøre. Det gjelder både Vestre Strete og Clemensallmenningen.

Parken vil også bli en grønn lunge for bydelene rundt. Den skal også formidle historien. Det er grunn til med spenning å få lære mere om de omfattende arkeologiske utgravningene som har funnet sted mens jernbanen gjorde sitt tunnelarbeid. Byrådene kunne fortelle at det vil bli gjenoppbygget en bygård for ytterligere å formidle levende historie.

Når alle disse tiltakene kommer på plass, bør det være rom for å lage en framdriftsplan for istandsetting og framtidig bruk av Lokomotivverkstedet. Og allerede nå vil det være fint å få til en løsning for Modus, senteret for Middelaldermusikk. De har et bra hus med levende aktivitet som bør kunne fortsette der de er.

En gjenoppbygging av en middelalder bygård på Nordre felt ved Oslo Torg og vis a vis Ladegården vil sammen med Ladegårdens middelalderformidling styrke menneskers møte med levende historie. Foreningen Middelalder-Oslo sammen med stiftelsen Oslo Middelalderby vil bidra det vi kan både i forhold til Kulturetetaten og i forhold til naboene i Gamle Oslo. Vi vil gjøre vårt i forhold til bygningsarbeid med bygård, med det plantekniske, med å samle inn penger til oppbygning og til å støtte alle bidrag for å formidle levende historie.

Vi vil bidra for å utvikle en historiepark som også er Østkantens adgang til Fjordbyen og til å forene en enestående historiepark med en levende bydelspark. Middelalderbyen med middelalderparken er et enestående område som er blitt kalt Nordens Pompei.

Denne sommeren, fra St Halvardsdag 15/5 og hver søndag fram til 14/8 vil vi stille ut et sentralt utvalg av Karl-Fredrik Kellers tegninger om middelalderbyen Oslo i Ladegårdens nordfløy. Vi ser fram til et viktig samarbeid om levende historie med Ladegården.

Alt som byrådet gledelig vedkjente seg 16/3 åpner for en spennende utvikling hvor mye er ugjort og der det vil bli krevet mye innsats av mange. Jeg har tidligere skrevet om både puslespill og samspill. Det er det som nå er satt på dagsorden ved byrådenes, Riksantikvarens og Bane Nors presentasjon 16/3.


Odd Einar Dørum

Du er her: Hjem Lederartikler Leder nr 1 2022